Naturstyrelsen fortalte på mødet om erfaringerne med biomassehøst på lavbundsarealer gennem 10 år. Det blev til mange gode drøftelser af hvilke perspektiver der er i biomassehøst i forhold til nogle af de store udfordringer på lavbundsarealer og hvordan biomassehøst kan spille en væsentlig rolle i forhold til Naturværdi, biodiversitet, vandmiljø og klima.
Virksomhedsrådgiver Jacob Frey Hansen havde på baggrund af driftserfaringerne fra Naturstyrelsen opstillet en business case for biomassehøst på ugødskede lavbundsarealer. Der vil for det typiske scenarie uden biomassehøst være et overskud på 1150 kr. pr ha mens overskuddet ved biomassehøst ville være 2731 kr. ha. Driftsregnskabet ville yderligere kunne forbedres væsentligt hvis enggræs skifter ISCC klasse fra foderprodukter til affalds. Endelig bliver der i GUDP-projektet Høstek undersøgt om der er mulighed for at udbygge værdikæden med fjernelse af planteprotein, biolim og fiberfraktionen så det kun er restproduktet der anvendes til biogasproduktion. Der er desuden en meget stor mangel på biomasse til biogasanlæg.
En af udfordringerne ved biomassehøst er at det helst skal gennemføres på store sammenhængende arealer. Dagen sluttede derfor med at Henning Johansen fra Læsø Lodsejerforening fortalte om erfaringer, vedtægter og gode råd til organisering i en leverandørforening.
Dagen sluttede med en drøftelse af hvilken rolle landbrugsrådgivningen kan have i forhold til af få biomassehøst til at blive en væsentlig driftsgren på lavbundsarealer, som det er visionen i Høsttek og LIFE IP Natureman.
Du kan se præsentationerne fra temadagen i dokumentarkivet på siden Høst af biomasse.