Den 31. maj 2024 deltog rådgivere og projektmedarbejdere i en kompetenceudviklingsdag. Formålet med dagen var at give deltagerne et kendskab til indikatorarter for naturtyperne rigkær, kildevæld og overdrev samt at test-registrere de indikatorplanter, som vil indgå i en ny pilot-tilskudsordning hos Landbrugsstyrelsen i 2025. Dagen foregik i Jordbro Ådal i Viborg Kommune.
Den nye pilot-tilskudsordning er resultat-baseret. Det vil sige at landmanden kan få et tillæg, hvis der leveres synlige resultater på biodiversiteten på naturarealer, hvor man samtidig har forpligtet sig til græsning under ordningen, pleje af græs- og naturarealer. Effekten af god naturpleje skulle nemlig gerne afspejles i blandt andet de planteindikatorer man finder på arealerne.
Landbrugsstyrelsen har i en brugerundersøgelse konstateret, at der er behov for at landbrugerne har adgang til noget lettilgængelig læsning om både planteindikatorer og, hvordan græsningen kan tilrettelægges for at skabe de bedste resultater. SEGES har til formålet udviklet en todelt folder ”Græsning fremmer biodiversiteten”. I del 1 kan man bl.a. læse om strukturer og processer. Folderen beskriver bl.a. hvad græsning betyder for biodiversiteten og hvilke tegn man skal se efter for at finde ud af om den forvaltning der er i gang sat virker. Del 2 beskriver de planteindikatorer, der skal være til stede på arealerne.
Selv om regnen silede ned, var humøret højt og alle gik entusiastisk til opgaven, hvor der både skulle registreres indikatorplanter og strukturer på arealerne. Rådgiverne gik hjem med ny viden om de arter som vi finder på vores fineste naturarealer mens Landbrugsstyrelsen fik en masse praktiske erfaringer til det videre arbejde med pilot-tilskudsordningen.
Ansøgere som ønsker at deltage i pilotordningen fra 2025, skal allerede i september 2024 søge om deltagelse via Landbrugsstyrelsens hjemmeside.